Focussen is een methode waarbij de aandacht naar binnen wordt gekeerd in het lichaam
om contact te maken en inzicht te krijgen in wat er werkelijk van binnen speelt:
gevoelens, normen, blokkades en intenties, verlangens en mogelijkheden.
Prof. Eugene T. Gendlin (grondlegger)
Focussessie
Individuele focussessie van 1 uur
Training Focussen
6 dagdelen, maximaal 6 personen
– Training zelf leren focussen.
– Training leren om zelf iemand te begeleiden bij het focussen.
Focussen in organisaties
Als interim-manager heb ik veel te maken met veranderingsprocessen in organisaties. Focussen is een individueel veranderingsproces, dat de juiste condities schept, waaronder verandering mogelijk wordt. Het is van belang dat de juiste interventie op het goede moment gedaan wordt.
Organisaties veranderen echt als de medewerkers van binnenuit veranderen . Focussen helpt daarbij , door de aandacht naar binnen te richten, naar wat er werkelijke speelt en te onderzoeken wat een passende stap in de goede richting is.
Medewerkers kunnen individueel focussen en/of in teams.
Mensen die samen focussen , leren elkaar binnen enkele uren grondiger kennen dan de meeste mensen in jaren voor elkaar krijgen.
Basale Stimulatie
Ik ben in het centrum van de wereld.
Ik voel me, ik weet me bijna niet.
De dingen bestaan als ze bij mij zijn,
aan en rond mijn lichaam
en naar mij komen.
Citaat van Prof. Dr. Andreas Fröhlich (grondlegger)
Training Basale stimulatie
Basale Stimulatie is een werkwijze die gebruikt kan worden in de omgang met mensen met (ernstige) lichamelijke beperkingen. Zij zijn afhankelijk van de mensen om hen heen voor het maken van contact, voor verzorging en beweging. Iemand die niet meer beweegt, voelt zijn eigen lichaam niet meer.
Als je lang in dezelfde houding moet blijven zitten, voel je in het begin pijn, maar op den duur voel je niets meer. Je energie stroomt niet meer, je voelt je als het ware verdooft. Als je daarna van houding verandert, ben je geneigd om je huid stevig ‘wakker’ te wrijven, waardoor het gevoel in je lijf en de energie weer langzaam terug stroomt.
Mensen met ernstige lichamelijk beperkingen kunnen vaak zelf niet van houding veranderen en zijn voor beweging en het ervaren van hun eigen lichaam afhankelijk van de mensen om hen heen. Pas als het eigen lichaam ‘gevoeld’ wordt, kan ook contact met de buitenwereld, mensen en voorwerpen, gemaakt worden. Dit contact is essentieel voor de ontwikkeling. Basale Stimulatie brengt de omgeving dichterbij door respectvol, warm contact en door het prikkelen van de zintuigen. Met werkelijke aandacht communiceren, ook zonder taal, met lichamelijke nabijheid. Basale Stimulatie is gericht op het behouden en uitlokken van beweging, communicatie en waarneming. Het kan toegepast worden in het contact maken en in het dagelijkse leven, bij o.a. het wassen, kleden, eten en bewegen.